15.6.13

Vratio se običaj stari (sedmi put)!


Kao što je i pisalo u najavi, 13. lipnja 2013.g., na dan sv. Ante, zaštitnika Uzarića, održana je po sedmi put večer folklora "Vrati nam se u običaju stari" u organizaciji HKUD Uzarići. Večer je održana pred oko tisuću gostiju a kako su pripreme išle te kako je sama večer protekla iz kuta autora bloga pročitajte u nastavku ovog posta!

Sve je krenulo u utorak, 11.6. Za lokaciju je odabrano igralište ispod ambulante, iako se večer proteklih godina održavala u prostoru parkinga crkve, to je stvaralo dodatne organizacijske probleme te uključivalo posebno strogu brigu o okolišu i smeću. Nova lokacija je bila i površinom veća i preglednija za goste, a udaljeno je od ceste stoga se nije morala zatvarati cesta pa su se djeca mogla u miru igrati bez straha roditelja da će se istrčati pred neko auto.

Taj dan proveden je u friziranju prostora oko igrališta, većinom košnja trave odnosno trimanje. Manji kozmetički poslovi su bili odrađivani do srijede, 12., kada kreće obimniji posao. Kuje se bina, stižu točionici, šankovi, stolovi i prostor već na nešto liči. 

'Materijal' je tu

Odmor uz namješten šank

Tijekom dana se stolovi namještaju, bina se dovršava i već je do kraja sve poprimilo izgled koncerta kakve svjetske pop zvijezde :) 

Pogled s desnog, "južnog" šanka

Pogled s lijevog, "sjevernog" šanka

Pogled od škole

Zatim dolazi taj isčekivani dan. Sv. Ante, velika i svečana misa, održana vani ispred mrtvare, dan je bio doista prelijep i trebalo je to vani proslaviti. Nakon mise, narod se razbižao po kućama, ipak je takav običaj nas Uzarićana, Donje selo poziva na ručak. Nakon što je autor bloga kod svoje tetke se nabucao, pridružio se ostaloj ekipi na zadnjim radovima i šminki prostora: tonska proba, provjera ispravnosti točionika i frižidera itd.
Kako vrijeme odmiče a sunce zalazi ponad Trtala, šankeri i konobari se okupljaju i počinju dogovori: tko, šta, kako, di. Ipak, prije posla odvojilo se par minuta i za fotosešn :)

Konobari Lila, Iva i Kiki

Šanker Kela stariji (sredina) s magacinerima
Kelom mlađim i Oblicom

Konobari "južnog" šanka Kaća, Kiki, Niiina i Josip

Iiiiii 20 je sati. Dnevnik je završio, kokoši legle a narod se nakon dobrih ručaka okuplja u centar sela, u to točno vrijeme nije još svijeta dosta bilo, valjda su malo labavi oko točnosti, ali već do 20.15 je naroda znatno više i znak je da se ozbiljno kreće na posao. Bilo je još i popratnih sadržaja, trampolin, onaj dvorac što se napuše pa skakućeš, štandovi s balonima i igračkama (noćna mora svakog roditelja s malim djetetom), kokice, ma dernek i gotovo. Voditelj programa, svima poznati s radija Marinko Karačić, otvara večer a prigodne riječi dali su i načelnik općine Miro Kraljević te naš fratar fra Tomislav Puljić.

Fra Tomo održava prigodne riječi

Program je započeo oko 20.20.

Raja prije početka

Raja tijekom programa

Čast otvaranja pripala je domaćima, ali kako su stariji bili zauzeti tacnama, točionicima i miksetama, malci su preuzeli stvar u svoje ruke te svojim spletom Hercegovine pokazali svojim sugrađanima kako se i mlađariju puno toga dobrog može naučiti.

Mali članovi HKUD Uzarići

Sljedeći na redu bili su HKUD Brda iz Izbična sa plesovima i pjesmama Hercegovine.

Izbičani

Onda je na binu stigla još jedna mlada ekipa, nastupili su mlađi članovi naših susjeda, HKUD Svi Sveti iz Jara sa svojom Hercegovinom.
Nakon zagrijavanja s ovim zemljopisno bliskim, na red su došli i naši najdalji gosti večeri, HKUD Kamešnica iz Podhuma kod Livna, sa svojim jurjevskim običajima livanjskog kraja.

Livnjaci
Zatim su išli redom:
HKUD Dobrkovići sa svojim spletom Hercegovine;
HKD Vrila, kod kojih smo gostovali samo par dana prije, nam se pokazala sa bunjevačkim plesovima;
HKUD sv. Marko iz Vionice kod Čitluka, sa svojim kolima;
HKUD Mokro sa spletom ličkih kola i ličkim tancem;

Mokrani

HKUD Kočerin sa svatovskim običajima;

Kočerinjani


I na kraju HKUD Crnač sa zadnjim nastupom večeri, svojim spletom Hercegovine.

Na kraju zabavnog programa, predsjednik Bože Zovko - Bole se zahvalio svim prisutnim gostima, dodijelio zahvalnice sudionicima a onda se krenulo u pripreme za zabavni dio večeri u režiji Širokobrijeških Dukata, a kada je starija čeljad pošla kući, ostali su se prihvatali rukica i krenuli u ples truse, linđe, bosanskog kola te đuskanje i sve ostalo (kakav Đon Travolta!) uz taktove naših Dukata.
Ma jeste vi svjesni kad se Dukati popnu na binu pa počnu Zamela nas vijavica bijela i sve ostalo... :))
Kada smo se dobro iskakali i umorili, krenulo se u akciju polaganog čiščenja i privođenja večeri kraju. Gosti koji su ostali su se premjestili u caffe Dado gdje se zabava nastavila do ranih jutarnjih sati.

Sutradan, kad se naspavalo (i tablete za glavu proradile) krenulo se u akciju rješavanja poslova. Stolovi su se rastjerali po selu, ekipa je došla po prazne bačve a cure su pomalo mele igralište. Nakon svega toga, uzeli smo zaslužen odmor te ispekli ono par ćevapa što je ostalo i popili ono preostalo soka i pive.

Goli kuhar Lila (i Kiki je pomagao al sad je slikao pa se ne vidi :P)

Relaksacija :D

Na kraju, nema se šta drugo nego zahvaliti svim onima koji su ovo pomogli organizirati i realizirati. Najprije naš prezidente Bole, doprezidentica Katarina Lovrić - Kaća, viši dužnosnici Pero Zovko i Kristian Lasić - Kiki, više dužnosnice Anđela Mandić i Matea Nakić - Teja, a zatim i cijela ekipa folklora. 
Ma znate šta, zaslužili su da ih se poimence nabroji :) momci: Filip Zovko - Lila, Stanko Zovko - Kela (stariji), Stanko Nakić - Kela (mlađi), Josip Lovrić - Oblica, Dominik Matijević - Miki, Ante Zovko - Riba, Žarko Lovrić, Josip Ljubić, Mile Nakić, Ivan Marušić - Ifo, Ivan Kraljević - Tetkić, Marko Gugić - Guga;
te cure: Milka Zovko, Ana Lovrić, Maja Zovko, Iva Zovko, Ivana Lovrić - Nina (dugo i), Nikolina Marušić - Nina (kratko i), Maja i Božana Mandić, Magdalena Zovko - Lena, Isabela Lasić - Bela, Ana Ljubić, Mia Lovrić, Tina Zovko, Monika Zovko - Mona, Ana Zovko - Rankina te svi ostali, ako sam tkogodare smetnio napisat nek se javi pa ćemo dodat :).
Hvala Marinu Ljubiću, našem sugrađaninu koji nam je u ime svoje firme Antonio trade pomogao s pivom i reklamnim sadržajem.
Hvala Damiru Zovku - Dadi, vlasniku caffe Dado, što nam je ovih dana izlazio u susret i pomagao s čime nam je god trebalo.
Hvala i Dukatima, Mići, Denzi, Maku i Dini što su uz Boleta digli raju na noge.
Hvala Vici Zovki na bini, Ivici i Draženki što su pomogli oko večere za folkloraše te oko ćevapa za prodaju.

Hvala i svima onima koji su nastupali te svim gostima što su došli, svim sponzorima te svima drugima (koje nisam nabrojao) a koji su na ovaj ili onaj način pomogli u realizaciji naše ideje.

I još samo jedno: vidimo se Bogda dogodine! :)

A za kraj, jednu našu!


Nema komentara:

Objavi komentar