15.4.13

O nama!

Naša zastava
HKUD (Hrvatsko kulturno umjetničko društvo) Uzarići je folklorna skupina iz sela Uzarići (logično zar ne?) kod Širokog Brijega u zapadnoj Hercegovini.


Djelovanje našeg društva započelo je 1978.g. a u ratnim vremenima obustaje s radom. Skupina mladih entuzijasta pod vodstvom našeg predsjednika Bože Zovke - Boleta obnavlja rad tog društva u veljači 2006.g. te do danas djeluje kvalitetnim i neprekinutim radom.

Cilj nam je očuvati tradiciju, plesove i pjesme našeg kraja, zapadne Hercegovine ali i svih krajeva gdje Hrvati žive.

Društvo djeluje u dvije skupine, mlađoj i starijoj, a sve skupa broji oko 60 aktivnih članova (stanje u travnju 2013.g.). Imamo vrsne plesače i pjevače a nerijetko se te uloge preklapaju.

Naš repertoar se sastoji od sljedećih koreografija:

HERCEGOVINA

Naravno, primarni je cilj očuvanje običaja vlastitog kraja. Pri odlasku u daljnje krajeve, to je prvo što moramo predstavljati.
U ovu koreografiju spada splet kola truse, tarabana i trojanca, a prije samog plesa ide kolanje uz pjesmu. Kolo se pleše uz glazbenu pratnju sa dipli ili usne harmonike. Zajedno s ovom koreografijom često ide i pastirski ples. U tom plesu momci se oblače u vunene kabanice (gunjeve) i sa štapovima izvodi svoj ples, dok ih prati ženska pjesma.
Od pjevanja tu su muški i ženski bećarac.

Iako nisu koreografije, pod Hercegovinu spadaju i obrade različitih narodnih običaja u koju se komponiraju i ples, pjesma i glazba. Jedan od običaja koji smo pokrili je komanje (ku)kuruza.


LINĐO

Vesela poskočica linđo, koja potječe iz dubrovačkog i južnohercegovačkog kraja, je omiljeni i neizostavni dio repertoara svakog društva na području Hercegovine. Tako ni naše društvo ne zaostaje nego imamo i svoju koreografiju linđe. Glazbena pratnja je na instrumenta zvanom lijerica (ili po ikavici, lirica) a bitan je dio i kolovođa, koji vodi kolo i uzvikuje duhovite, često i lascivne i dvosmislene komande, što samo dokazuje veselost ovog plesa.

Novost u linđi je uvodna pjesma 'U selu, u selu kolo igralo' koju izvode svi plesači zajedno s kolovođom.




MEĐIMURJE

Pri potrazi za plesom koji u našem kraju nijedan drugi KUD nije obradio, došli smo do Međimurja i spleta međimurskih plesova. Ovu koreografiju nam je složio Nikola Kotur iz Zagreba, a sastoji se od nekoliko različitih koraka i pratećih pjesama. Pjesme se plešu iz kola, tijekom plesa a glazbena pratnja je unaprijed snimljena. Započinje pjesmom Jarebica koju izvode tri cure najboljih glasovnih mogućnosti. Drugi plesovi/pjesme su Klinček stoji pod oblokom, Regica, Kad snešice v krčmu zajdu i Štiri snehe.




U pripremi je i koreografija Slavonije.


E, sad treba sa ovim repertoarom negdje i nastupiti. Nastupe možemo podijeliti u tri skupine: unutar BiH, u Hrvatskoj i 'po svijetu'.
Unutar BiH, pretežno po Hercegovini:

  • Briješka Zvona - Široki Brijeg (godišnja manifestacija svih društava unutar šb. općine)

  • UNUTAR NAŠE OPĆINE: Jare, Knešpolje (Crnašnico izvore života), Biograci (Blaćansko silo), Ljuti Dolac, Izbično (Izbičijada), Kočerin (Silo na Uskrsni ponediljak kod Vrančine), Mokro, Crnač...

  • DRUGE OPĆINE: Vir (Posušje), Ružići (Grude), Lištani, Podhum (Livno), Dretelj, Grabovina (Čapljina), Nadioci (Vitez), Rodoč (Mostar), Vionica (Čitluk), Etnofest Neum...

Nastupi po Hrvatskoj:
  • Međunarodna smotra folklora Kolo na Gaju, Kruševica

  • Vinkovačke jeseni, Vinkovci

  • Vidit će se na sv. Iliju koja cura ima đuvegiju, Velika Kopanica

  • Gala kod Sinja

  • Nard kod Valpova...

Odlasci u druge države:
  • Ružomberok, Slovačka, siječanj 2009.g., 5dnevno putovanje uz dva mala nastupa i glavni koncert Novoročny pozdrav u suradnji sa FS Liptov.

  • Međunarodni folklorni festival Aleksandar Makedonski, Ohrid, Makedonija, srpanj 2011.g., 4dnevno putovanje uz nastup na središnjem trgu u okviru festivala (opširnije ovdje).

  • Međunarodna smotra folklora na Banovom brdu, Beograd, Srbija, ožujak 2013.g., 4dnevno putovanje uz dva nastupa na smotri u organizaciji Mediterranean folk organisation. (opširnije ovdje)

Posebno izdvajamo suradnju sa Šimom Jovanovcem, poznatim slavonskim kantautorom u izvedbi njegove pjesme Slavonac se Hercegovkom ženi pri čemu smo nastupili na Bingo show na HRT te na 1. Hercegovačkom radijskom festivalu.


Sva gostovanja valja uzvratiti, a mi to činimo organizacijom večeri folklora VRATI NAM SE OBIČAJU STARI kojeg običavamo izvesti na blagdan, ili neposredno oko blagdana sv. Ante Padovanskog (13. lipnja), koji je svetac zaštitnik našeg sela.

Nema komentara:

Objavi komentar