19.4.13

Makedonsko devojče, kitka šarena...

Tamo gdje vječno sunce sja
Tamo je Makedonija
Narod i zemlja koju volim ja...

Tako je Dado Topić opjevao ovu malu balkansku državicu. Kulturno bogata, s nekim od možda najupečatljivijih plesova i pjesama na Balkanu, teško je ostati ravnodušan prema njoj. Kada se prilika ukazala našem društvu za odlazak u Makedoniju, objeručke smo je prihvatili. Ovaj post je o nešto starijem događaju, no jednom koji se jednostavno ne može preskočiti u povijesti našeg društva...


Početkom 2011.g. primili smo poziv na Međunarodni folklorni festival Aleksandar Makedonski u Ohridu, u Makedoniji. S oduševljenjem smo ga prihvatili te nakon prikupljanja dovoljnih sredstava za put krenuli smo pravcem juga. Na put smo krenuli 20.7. u kasne noćne sate, te preko Crne Gore i Albanije stigli do Ohrida. Put kroz Albaniju je bio u najmanju ruku zanimljiv, od kilometarskih makadama do poteškoća u sporazumijevanju i čak svinja (?!) koje mirno prelaze cestu u nekim gradovima. Svinje su se čak dobro i ponašale naspram pješaka i biciklista u Tirani koji su radili sve samo ne poštivali prometne propise. No ovaj tekst neće proteći u negativnom tonu, stoga se vraćamo na krajnji cilj putovanja – makedonski biser Ohrid.

Mimoilaženje našeg busa sa šleperom na cesti širokoj cca 2,5m... NEPROCJENJIVO!

Naš Kela sa pajdom koji nas je uštopao... Sličnost je nevjerojatna!


Nakon 12ak sati ugodne vožnje s odličnim šoferom Božom Čolakom po nešto manje ugodnim putevima, stigli smo u Ohrid. Noćenja su bila u Hotelu Beton koji se nalazio par kilometara van samog Ohrida. Već na ulazu u grad veliki znak 'Dobro dojdovte vo Ohrid' nas je dočekao i već se dala osjetiti toplina i gostoprimstvo makedonskog grada. Hotel je bio zadovoljavajući, nalazio se svega par metara od obale Ohridskog jezera, a taksi do središta grada bio je 200 denara (cirka 3 eura) što je bila sasvim prihvatljiva cijena kojom smo rasteretili i šofera da i on može bezbrižno uživati. Vrijeme je bilo prelijepo, sunčano, oko 30 °C, vruće ali izdržljivo. Voda je bila prekrasna a uz kafiće na samoj plaži svatko je mogao naći užitak za sebe, od plivača do ispijača pive.


Pogled na Ohrid sa plaže ispred našeg hotela



Lagana pivica na plaži

Festival je trajao 4 dana, a nastupalo se u centru grada, na velikom trgu. Naše društvo je nastupalo drugu večer te se nastupilo s koreografijom Hercegovine uz pastirske plesove momaka, te muškim i ženskim bećarcem. Prije toga smo bili u koloni folkloraša koji su paradirali kroz grad.

Zajednička prije nastupa... Uz našu i 'našu' zastavu!

Naše društvo u paradi kroz Ohrid

Predstavnici društava prije odlaska kod načelnika Ohrida

Naši dični momci su im skoro razvalili binom svojom odličnom trusom :) ali odsad će organizatori valjda pravit čvršće bine. Uz naše društvo, bilo je još jedno iz BiH i to iz naše općine, KUD Brda iz Izbična koji su također prihvatili poziv na ovaj festival. Pored naša dva hercegovačka društva, bila su tu društva iz svih krajeva Europe: Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Izraela, Bugarske, Turske... Društvo iz Hrvatske je bilo jedno s područja Zagreba, a kako nam 'naša' plavo žuta zastava i nije baš najdraža, naši dragi sunarodnjaci su nam posudili svoju zastavu te smo s obje izašli na binu... Sasvim korektno, ipak predstavljamo hrvatsku komponentu BiH. E sad, s kojom se skroz jako mahalo a koja je stajala samo onako radi forme, ostavljam vama na maštu...
No, idemo dalje. Svi fokloraši su pokazali svoje tradicije i plesove i svi su ostavili bez daha gledatelja a i nas koji tako daleke plesače nemamo puno prilika vidjeti i čuti.

Naša ekipa s Izraelcima

Sugrađani Izbičani

Naše cure s Turkinjama (Hurem još nije bila u modi)

Uz obilazak grada Ohrida, njegovog povijesnog središta do nekih od 365 crkvi koliko ima, ostatak vremena se provodio slobodno te je ovo bilo ne samo folklorno putovanje već i turističko putovanje odakle smo se vratili sa osmijesima na licu i čvrstom željom da se opet vratimo nekad u Makedoniju.

Ispred katedrale sv. Klimenta Ohridskog

Zajednička ispred katedrale!


I kako sam započeo ovu priču, tako ću je i završiti! Dado Topiću, podij je Vaš! ;)




Nema komentara:

Objavi komentar