23.7.13

Na temeljima bazilike Mokarske


U nedjelju, 21.7., u organizaciji HKUD Mokro održana je kulturna manifestacija Na temeljima bazilike naše. Iako zvizdan peče već dugo vremena, kako i doliči Hercegovini u 7. mjesecu, neke prognoze su najavljivale moguću kišu. I negdje tijekom podneva se nebo naoblačilo i činilo se da će i Mokrane pratiti prokletstvo kiše pošto im je ona i lani pokvarila planove (nešto slično Jarskom prokletstvu) ali već predvečer sunce je rastjeralo sve oblake a na čistini Mokarskog polja, zaista divnom ambijentu, idealnom za seoski dernek, večer se održala uz mnogobrojne gledatelje. 


Početak manifestacije je bio u 17 sati kada je služena sveta misa na ostacima stare mokarske bazilike, koju je predvodio fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana. Nakon toga narod i izvođači su se spustili na polje, gdje je složena bina uz nekoliko šatora za goste i folkloraše. Program je počeo malo iza 19 sati a prigodnim riječima narodu su se obratili načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević (inače njihov čo'ek) te predsjednica HKUD Mokro Slavica Ćužić. Program su zatim otvorili mlađi članovi HKUD Mokro uz običaje i plesove Hercegovine, a kako nam je rečeno, nekim članovima je to bio prvi nastup, svojevrsno vatreno krštenje, te im stoga čestitamo, i njima i njihovim voditeljima!

Prije početka programa
Šator s folklorašima već fino ispunjen
Naša ekipa prije nastupa
Dok mali Mokrani plešu...
...veliki Mokrani gangaju

U daljnjem tijeku programa binom su protutnjali HKUD Brda - Izbično s izvedbom linđe, HKD Vrila s izvedbom Bunjevačkog momačkog kola, HKUD Blaćani - Biograci sa svojom izvedbom Hercegovine, HKUD Turčinovići također s hercegovačkim običajima, zatim najdalji gosti, KUD Ban Neorić iz Neorića kod Sinja, a ispravnost mikrofona i razglasa testirali su Sinovi Hercegovine uz nekoliko bećaraca i narodnih pjesama.

HKUD Brda s linđom
HKUD Blaćani
Najdalji gosti, Sinjani
HKD Vrila s Bunjevkom
Sinovi Hercegovine
HKUD Turčinovići
Opet mali Mokrani, s Međimurjem

Naše društvo nastupilo je s pastirskim plesovima i koreografijom Hercegovine.

Čobaniiii :)
Dok momKi skaču, cure čekaju
Prelijepa i nasmijana pjevačka skupina
Kolo gotovo

Kraj folklornog dijela večeri označili su ponovno mokarski malci uz izvedbu Međimurja a zatim je uslijedila tombola. Nažalost, ovaj put smo ostali kratkih rukava (unatoč donacijama nekoliko kupona od strane N.N.) a većina nagrada ostala je u Mokrom uz neke čak i višestruke dobitnike.

Nakon tombole Mokarski tamburaši su se uhvatili instrumenata i nastavili sa slavljem te se folkloraška ekipa podigla i zaplesala trusu, linđu, bosansko, slavonsko, što je se god stiglo, a što tamburaši nisu zasvirali, pustio je DJ Zdena sa laptopa. Fešta je trajala dugo u noć, kada se pogasila glazba, nastavilo se s pjesmom po šatorima i nema što nego reći da je večer bila apsolutni hit.

Bole prima zahvalnicu
Mokarski tamburaši u elementu
Igraj igraj

Zahvaljujemo se HKUD Mokro što nas je pozvalo i vidimo se sljedeće godine!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Foto: HKUD Mokro

Nema komentara:

Objavi komentar