13.8.13

Dani folklora i kulturne baštine Široki Brijeg 2013.!

Puuuno ljudi!

Za vikend prije blagdana Velike Gospe (10. i 11.8.), velikog dana za našu općinu i naše stanovnike, na lokaciji ispod hotela Park u Širokom Brijegu organizirana je velika kulturna manifestacija "Dani folklora i kulturne baštine Široki Brijeg" i "Kulturna šetnica" u sklopu Brijeških zvona. Manifestacija se održavala dvije večeri, a uz nastupe mlađih i starijih članova, tu su bili i štandovi društava koji su predstavljali svoje selo, svoju povijest kroz svoje starine i antikvitete. Naše društvo nije ostalo van toga svega, a što smo mi radili, pročitajte u nastavku posta!




Večer folklora u sklopu Brijeških zvona čini se da je doživjela veliku promjenu. Sa termina koja je bila najčešće kraj rujna ili početak listopada, ideja je došla da se prebaci na vrijeme prije Velike Gospe, tijekom devetnica. Potpuno logična, jer zbog slijevanja gastarbajtera i drugih zemljaka koji žive u drugim gradovima/državama, Široki Brijeg je tada najnapučeniji. A nisu potrebne niti dvorane jer ljetne večeri su zaista predivne, te su se i lokacija i vrijeme pokazali punim pogotkom.

Uz folklor održana je i "Kulturna šetnica" gdje su mladi i stari širokobriješki umjetnici pokazivali svoje umjetnine i rukotvorine te ih prodavali po posebnim cijenama a bili su tu i umjetnici koji su radili 10-minutne portrete za zainteresirane kupce.

UmjetniKi

Ipak je folklor za ovaj blog nešto bitniji pa ćemo se oko njega držati ;)

Kao što je rečeno u uvodu, manifestacija je održana kroz dvije večeri. Na prvoj večeri, u subotu, nešto iza 21h, kada su se misari spustili s Brijega tj. sa devetnice, krenula je večer za mlađe članove društava. Također jedna odlična ideja jer na nastupe u 95% slučajeva idu stariji članovi čime se mlađi zapostavljaju, a ovako su dobili svojih pet minuta (ili osam, mislim da je toliko ograničenje za pojedinani nastup :D ). Na toj prvoj večeri nastupili su i naši malci s koreografijom Hercegovine pod budnim okom voditeljica Tamare i Teje. Pored njih moglo se vidjeti i plesove Međimurja (HKUD Mokro), Slavonije (HKUD Turčinovići), zatim nastupe uz pjesme "Na livadi pod jasenom" (HKUD Crnašnica - Knešpolje), te "Slavonac se Hercegovkom ženi" (HKUD Kočerin) uz neizostavni linđo (HKUD Svi Sveti - Jare) te još nekih izvedbi Hercegovine (HKUD Crnač, HKUD Sv. Ana - Ljuti Dolac, HKUD Biloševica - Rasno/Dužice) a večer su otvorili posebni gosti, Slavonci iz KUD-a Kondrićani (Kondrić kod Đakova). Gledatelji, njih oko 1000, imali su što vidjeti, vjerujem da je tu bilo roditelja i baka i djedova koji su s ponosom gledali na svoju djecu i unuke kako rado pjevaju, plešu i čuvaju stare običaje.

Revija za najljepši par u narodnoj nošnji

Druga večer je bila rezervirana za starije članove, te je program time bio nešto opširniji i bogatiji. Ovaj put je izostao naš nastup, budući smo lani nastupali a zbog velikog broja društava naše općine (17!!!) nastupi većinom idu na preskake, jednu godinu nastupaš, drugu ne... Nema veze, eto nas dogodine ;)

Tijekom obe večeri bili smo jedno od društava koji su držali svoj štand. Na njemu smo prikazali svoje starine, tipične ženske i muške nošnje, đoke, ječerme, pafte, čarape, terluke, opanke te razne antikvitete a zainteresirani su mogli pogledati i nekoliko slika s naših nastupa i putovanja. Cijelo vrijeme su tu bile hostese u našim nošnjama i odgovarale na pitanja zainteresiranih i predstavljale naše društvo. Uz to smo i prodavali svete slike i kipiće te se nešto na kraju i zaradilo.

Naš štand s prve večeri
Naš štand, druga večer, malo iz daljeg
...malo iz bližeg (Božana se malo stidi)

Na kraju što drugo reći - pun pogodak. Prva je godina na novoj lokaciji i u novom terminu, još se toga ima popraviti i dodati a organizatori su već najavili da će dodatno proširiti sadržaj i da će dogodine biti sve skupa još bolje. A kako ćemo i mi tada (vjerojatno) nastupati, onda će definitivno biti :)

(Neke fotografije preuzete sa sirokibrijeg.ba )

Nema komentara:

Objavi komentar