16.6.14

Vratio se stari običaj osmi put!


Kao što je rečeno u najavi, u petak 13. lipnja 2014.g., na dan sv. Ante Padovanskog, zaštitnika našeg sela, održano je osmo izdanje večeri folklora "Vrati nam se običaju stari" u organizaciji HKUD Uzarići. Kako su tekle pripreme i kako je sve na kraju ispalo, pročitajte u nastavku ovog posta!


Sve kreće par dana prije. Lokacija je ostala ista, s obzirom da se prošlu godinu pokazala kao idealna, mada se još uvijek nije pretvorila u pravo igralište ali to ostavljamo višim instancama da riješe. Okoliš se pomalo čisto, trima se, kosi se, a zvizdan peče. Kako li ćemo plakat za tim zvizdanom par dana kasnije...


Četvrtak, 12., kreće pravi posao. Stižu i namještaju se šankovi, frižideri, točionici, namješta se skela za rasvjetu, razvodi se struja. Bina se počinje kovati, dogone se i viseći i rasklopni stolovi. Posao se pomalo dovršavao do nekih 18.30, pošto je uočnica u 19.30, nije bilo red da se radi dok se misa drži. Nakon mise, većina društva se skupila kod caffe Dado, gdje su s drugim gostima zajedno gledali otvaranje Svjetskog prvenstva odnosno utakmicu Brazil - Hrvatska. Kamo sreće da je rezultat malo bolji bio na kraju, ali sigurno će nam naši Vatreni dati povod za slavlje u idućim danima.

Najbitnije da je piva tu :)))
Proces nastajanja bine
NEOPISIVOOOOO

Primijetite na gornjim slikama stanje na nebu. Potpuno očekivano zar ne?

Dan sv. Ante, 13., (petak 13. al tko u te gluposti vjeruje), prije mise odlazi se u Široki kupiti neke sitnice koje fale, a onda ide 11h i svečana misa. Sve prekrasno, vanjski ambijent, ljudi hrle u hlad, bilo je vruće. Međutim, pred kraj mise čuje se tutnjava. Crni oblaci dolaze iz smjera Čabulje, ne donose ništa dobro. Do kraja mise nije bilo problema, ali nakon toga gotovo da sunca nismo vidjeli.

Misa gotova, ode svak' svojoj ili pak tuđoj kući, vjerojatno negdje po Donjim Uzarićima pošto Donje selo saziva na ručak kad je Ante. Kad je svak nešto čalabrcnuo, vraćamo se nazad na igralište za daljnje dogovore i planove. Stiže hladnjača s pićem, stiže i grill, stižu ćevapi, sve su stvari tu samo ih treba rasporediti. I dok smo se s tim pomalo zabavljali, hladan tuš (doslovno). Počela je padati ona prava ljetna oluja, a sve u nevjerici gledamo i mislimo "Pa nećemo valjda morat otkazat?!"

Ali...tu se vidila čarobna ruka našeg Ante. Kao da je rukom pogurao sve te oblake dalje od nas i napravio da kiša ode dalje. Oko 17 sati kiša je stala a nebo nije izgledalo kao da se novi pljusak sprema, bar ne tu noć. Nažalost, vratila nas je par koraka unazad ali smo se svi upregnuli 120% ne bi li nadomjestili taj kišni hendikep.

Ne damo da nas kiša smete
Ima se di stat popit nešto

Došlo je 20 sati, ali vidjelo se da nećemo na vrijeme početi. Kiša i vlaga nam nisu dozvolili da do zadnjeg trena postavimo i namjestimo razglas, ipak je to vrlo osjetljiva oprema. No, narod je dolazio, društva su nadirala i polako je sve krenulo. Sve je bilo funkcionalno, prodaja bonova (novost od ove godine), šankovi su radili punim kapacitetom, ćevapi se dobro prodavali a bili su tu i štandovi s bižuterijom, igračkama, dvorac na napuhavanje, trampolin, sve spremno za seosku feštu.

Samo što nije krenulo
Izbički tamburaši
Pogled s 'juga'
U pozadini fotosešn Blaćana

Program je krenuo negdje oko 20.30. I voditelj je bio novi, a tu čast dobio je voditelj bloga. Nakon himne, pozdravnog govora, molitve i blagoslova večer je proglasio otvorenom naš fra Tomislav Puljić, kratko nam se obratio i predsjednik društva Bože Zovko Bole, a onda je započeo kulturni program.

Kiki voditelj
fra Tomo otvara
Bole pozdravlja sve

Večer su otvorili domaćini, i stariji i mlađi, kako bi se svi skupa predstavili našem selu koje nas zajedno nije imalo dugo prilike vidjeti. Mlađi su krenuli sa svojom Hercegovinom, a stariji se predstavili linđom sa pratnjom Ivana Lasića - Ćanića iz HKUD Svi Sveti Jare na lirici.

Kreni kolo, kreni boljeee
Malci su nam preslatki
Kolovođa Pero
Naše prelijepe cure u redanju
Vrti je jače, rekla je dat će!

Sljedeća točka bili su HKUD Brda iz Izbična. Oni su nam predstavili koreografijom Slavonije, a iako nismo imali slavonskih gostiju ove godine, ta se odsutnost nije osjetila jer su Izbičani odlično odradili svoju koreografiju i ubrali veliki pljesak.




Na red su onda došli HKUD Blaćani iz Biograca, najprije sa ženskim bećarcem a onda i sa svojom koreografijom Međimurja




Onda je na binu došlo društvo koje dugo nismo imali prilike gledati na našoj smotri, HKUD Hercegovac, sa svojom izvrsnom koreografijom Hercegovine.



Sljedeći su na redu bili HKD Vrila, župa Mostarski Gradac, sa koreografijom starih splitskih plesova.



Zatim su slijedili gosti iz Rodoča, odnosno folklorna skupina Fra Bernardin Smoljan u sklopu HKUD Rodoč sa pjesmom i plesovima Podvelebitskog kraja.



Zatim su na redu bili KUD Mokro sa pjesmama i plesovima hrvatskog Zagorja.




Predzadnji su bili naši susjedi, HKUD Svi Sveti iz Jara, koji su nastupili sa muškim bećarcem i spletom kola zap. Hercegovine.



A kao šećer na kraju tu su bili HKUD Kočerin sa koreografijom uz pjesmu "Slavonac se Hercegovkom ženi".



Uslijedila je zatim dodjela zahvalnica svim društvima koji su nastupali (neki su bili na večeri pa nisu na slici).


Bio je to kraj kulturnog dijela večeri, a nakon pozdrava i 'odjave' voditelja, na binu su se popeli Trocadero band kako bi započeli sa zabavnim dijelom programa. Nakon nekih 15ak minuta dok su se namjestili i uštimali, započela je svirka. Nakon truse u koje se uključilo doslovno pola igrališta, linđe, bosanskog kola, a onda i ovi modernijih hitova, kao da smo svi mi, skupa s gostima, izbacili iz sebe te brige i frustracije koje nam je priredila kiša i nevrijeme. Svirka, u kombinaciji s kolima koje smo puštali s laptopa, i ples su trajali do skoro 2 sata.





Sutradan, subota 14., kiša je padala skoro cijeli dan, al tad nam više nije ni smetala, bitno je bilo da je naša večer prošla bez problema. Oko 14h smo se sastali kako bi pojeli to malo ćevapa i popili malo soka što je ostalo i riješili zadnje brige. Već do večeri sve je bilo gotovo, vraćeno na svoja mjesta, a još smo se stigli i pripremiti za nedjeljni nastup na Kočerinu.

Kela je uvijek naopak

Iako nas je vrijeme ovaj put pomelo, to nas nije spriječilo da damo sve od sebe i da održimo našu večer folklora. Valjda nakon 7 godina lijepog vremena, jednom se moralo pogoršati. No, tu nam je sigurno pomogao naš Ante, u čije se ime i sastajemo, i hvala njemu i dragom Bogu što kiša ipak ostavila veće ožiljke.

Hvala svim našim folklorašima za sve što su napravili da se ovo održi, hvala ljudima iz sela koji su na bilo koji način pomogli, hvala Marinu Ljubiću što nam je i ove godine dao najbolju ponudu za pivu, hvala Dadi na pomoći tijekom pripremanja večeri, hvala Trocadero band na svirci, Ivici i Draženki na večeri za folkloraše i pečenju roštilja za prodaju, Vici na bini, Ivanu Ramiću sa ABCportala za medijsko pokrivanje i svima drugima.

Najveća hvala ide našim gostima koji su nam došli plesati i pjevati, napravivši sigurno najšareniji program na našoj smotri ikada, a i gostima koji su došli gledati folklor, popiti, pojesti, zapjevati, zaigrati i družiti se.

Pogledajte još par nesvrstanih slika:

Malci se taman spremili
Izbičani se uštimavaju
Pogled sa 'sjevera'
Skupilo se dosta svita
Rodočanke se spremaju za nastup
Još jedan pogled s 'juga'
Točioničko-šankersko-konobarska ekipa
Ljepotice zadužene za prodaju bonova
Evo da ipak bude jasnije šta prodaju
Tina i Mona prodaju ćevape
Nastavak fotosešna
Nejasno je šta Lena izvodi...
Uzarićko-turčinovićka kombinacija
Denis i Mićo sa gostujućom pjevačicom
Tu je i sveprisutni Kela
Vidimo se dogodine, isto mjesto, isto vrijeme (satnica i datum, a ne meteorološki isto)!!!
_____________________________________________________________________

Foto: Isabela Lasić, Kristian Lasić

Nema komentara:

Objavi komentar