13.7.14

Nastup na Đakovačkim vezovima!


Imaju neki nastupi koji se velikim slovima zapisuju u biografiju svakog društva. Takvi nastupi su obično na velikim i naširoko poznatim manifestacijama. Nakon Vinkovačkih jeseni 2007.g., u našu biografiju dodajemo još jednu stavku velikim slovima - Đakovački vezovi! Nema folkloraša na ovim prostorima a da ne zna za Đakovačke vezove. Poslije Jeseniju i Brodskog kola, sigurno jedna od najvećih kulturnih i folklornih manifestacija na ovim prostorima. Ove godine, na 48. Vezovima po redu, i mi smo se pojavili i nastupili.

Začeci svega ovoga mogu se naći još lani u ovo doba godine. Nakon našeg druženja s KUD Kolo iz Narda i nastupa na Ljetu valpovačkom, među brojnom publikom našla se i jedna žena koja će se pokazati bitnim za daljnji razvoj događaja. Gospođa Zlata Soldo, inače rodom ne samo iz Hercegovine nego i iz samih Uzarića, našla nas je u moru folkloraša kako bi osjetila dašak svoje rodne grude. Uvijek je lijepo naći zemljake daleko od kuće! Ali nije sve ostalo samo na razgovoru ugodnom, čiji si, odakle si, kako su ti kući... Zlata nam je ponudila svoju pomoć, koliko od sebe može dati, za sve buduće nastupe po Slavoniji. Ispostavit će se, nekih 10ak mjeseci kasnije, da je držala do riječi!

Evo Zlate tu iznad barjaka :) (slika s prošlogodišnjeg Ljeta)

U svibnju saznali smo za mogućnost prijave na Vezove. Kratkim sastankom i dogovorom, papirologiju smo riješili, a iz ureda Turističke Zajednice Đakovo javili su nam da nam je prijava uspješno primljena i prihvaćena - nastupamo! Mala panika nas je uhvatila kad smo vidjeli datum, 5. i 6.7., zbog svadbe jednog od naših suseljana, ali nas nije smelo s našeg cilja. 

5.7. u rano jutro, oko 6h, sprema se i kreće autobus s našim članovima. Neki su bili pod dozom, hmm, umora :) od svatova koji su završili svega koji sat ranije, ali svi smo se uredno spakirali u bus i krenuli pomalo prema gore.

Zzzzzzz....
Lila: "Zzzzzzzzz..."
Kela: "Zzzzzzzz..."

No, kako bi mi otišli u Slavoniju a da se ne vidimo s našim Narđanima?! Okolnosti su tako htjele da su i oni sudjelovali na Vezovima te smo vrlo lako spojili ugodno s korisnim: noćenje u Nardu i druženje s dobro poznatom ekipom, a onda i nastup na Vezovima. Tako smo gore uredno stigli oko 15h, u nama već poznati kulturni dom, gdje smo više puta odsjeli. Nakon raspoređivanja tko kojoj kući ide, mada se i to skoro uvijek unaprijed dogovori, ekipa se razišla da malo porazgovori sa domaćinima, odmori, prošeta, ode na pivu, što je tko htio. U dom se vraćaju oko 19.30 kako bi se svi zajednički družili, zapivali, zaigrali, kako već po redu ide :)

Obaveze na Vezovima bile su malo nezgodne po naše planove bančenja i feštanja, ipak se moralo već u 8 ujutro biti u Đakovu što je zahtijevalo ustajanje ranom zorom, u 5.30. Stoga se nije dugo ostajalo na fešti, dočekala se ponoć a time i rođendan naše članice Tine Zovko i onda lagano na spavanje, koliko se već moglo sna uhvatiti.

Stiglo se u dom
Ima popit, pojist...
Nešto ozbiljno, nešto nasmijano, nešto možda previše opušteno...
Momcovi :)
Sretan rođendan Tini!
Ponoćno spremanje ženskih frizura!

Kao da nismo ni dotakli krevete a već moramo na noge, ponovno okupljanje u pola 6 i kretanje za Đakovo. U Đakovu se ekipa oblači, sprema, dogovara zadnje detalje i u 8.30 kreće povorka kroz Đakovo. U sklopu povorke se pjevalo, plesalo, a imali smo prilika vidjeti društva iz raznih krajeva Hrvatske, BiH, drugih država, a među svima bili su i još jedni iz naše općine, HKUD Biloševica.

U 10.30 u parku slijedio je folklorni dio, tj. nastupi. Prvi dio je bila međunarodna smotra pa smo i mi tu bili ubrojeni. Nastupili smo sa spletom Hercegovine, kako i priliči kada se putuje na dalje.

Napomenimo i da nam je predsjednik, Bole, bio na HRT-u gdje je ukratko predstavio nas kao društvo, odakle dolazimo, našu nošnju i običaje i sve ostalo!

Nard u povorci
Koračajmo zajedno :)
Uzarićke ljepotice
Posuđeni Jarani, dragovoljno su uzeli tablu u ruke, al opet
k'o da ih je mao stid pogledat u kameru :D
Cvjetići naši :D
Ponosna dopredsjednica :)
Ne može svaka slika bit normalna :D
Pjevačka
Rođak i rodica
Kršni i ćusti momci
Veeeelika zajednička s Narđanima

Poslije nastupa, skidanje, vraćanje u civil i nastavak druženja s Narđanima, kafić, park, šetnja, tamburica, kolo, nema čega nema! I tako do 22h, kada je ipak vrijeme poći doma, treba doć kući... Pozdravi s našim domaćinima, posljednje slikanje, nazdravljanje, grljenje, ljubljenje, autobus i ajmo! 

Na Uzariće smo stigli oko 6 ujutro u ponedjeljak, sretni i zadovoljni. Još jedno odlično putovanje u Slavoniju, još jedan dobar nastup!

Posebne zahvale i pozdravi idu gospođi Zlati Soldo za svu njenu pomoć, bez nje možda ništa ne bi niti bilo, hvala i KUD Kolo Nard što su nas još jednom ugostili i pružili nam još jedan odličan vikend i feštu, i nadamo se da se svi skupa vidimo što prije! Hvala i HKUD Svi Sveti iz Jara na 'posuđivanju' dva muška člana, Karla Karačića i Josipa Buhača za naš nastup ;) Školski primjer dobrosusjedskih odnosa :)

---------------------------------------------------------------------------

Foto: KUD Kolo Nard, Iva Zovko

Nema komentara:

Objavi komentar