14.7.14

Na Blatu, na Blatu kolo igralo!

HKUD Blaćani - Biograci

U subotu, 12.7., održana je deveta večer folklora "Blaćansko silo" u organizaciji HKUD Blaćani iz Biograca, a ova večer bila je posebno proslavljena zbog 150. godišnjice osnutka župe Blato kao i zbog 10 godina domaćinskog društva. Večeri folklora prisustvovalo je i naše društvo!


Nema odmora dok traje obnova! Tako ide stara izreka, a sve se tako poklapa u mjesecu srpnju. Tek što se ekipa vratila sa nastupa na 48. Đakovačkim vezovima, već sljedeći vikend spremanje i plesanje u Biogracima. Srećom, nešto malo bliže nego Đakovo :)

Kao što je napisano u uvodu, bila je ovo posebna manifestacija za Blaćane, uz sve silne godišnjice i rođendane. Program je započeo svetom misom u mjesnoj crkvi sv. Jure, čije su se klupe šarenile od velike mase folkloraša. Kao i inače, misa je trajala nekih satak vremena, nakon čega se ispred crkve čekalo da krene povorka do školskog igrališta, par stotinjak metara niže. Dok se redanje čekalo, začuli su se bećarci, gange i druge pjesme i instrumenti, a članovi HKUD Sv. Marko iz čitlučke Vionice uza se su imali harmonikaša koji je pomogao atmosferu podići uz par dobrih pjesama. Ipak, nešto kasnije, uredalo se i krenulo prema igralištu. Povorku su predvodili Konjanici Herceg Bosne koji su izmamili veliki pljesak publike.

Kiša koja je padala na mahove cijeli dan, za vrijeme mise se odlučila smiriti, a onda se i nebo odlučilo razgaliti pa više nije bilo straha od kiše. Vrlo sličan scenarij koji smo mi prije nepunih mjesec dana imali na svojoj fešti za sv. Antu... No, iako je sve bilo i dalje mokro i vlažno od kiše, to nije spriječilo folkloraše da dođu i goste da se okupe kako bi uživali u nastupima 16 KUD-ova i izvođača iz okolice i Republike Hrvatske.

Nakon kratke povorke, društva su se uredala pokraj bine kako bi se zajednički predstavili gledateljima te poslušali himnu. Nakon himne započeo je program.

Mi smo nastupali kao 15. od 16 društava, tako da smo se do našeg nastupa nagledali raznih koreografija i plesova, običaja, a posebno se ističu HKUD Jasenica sa plesovima Zagorja, KUD Ravnica iz Habjanovaca sa svojim slavonskim pjesmama i plesovima, KUD Naši Korijeni iz Kljaka, kao i ovi malo bliži KUD Mokro, HKD Vrila, HKUD Jare, etno skupina Sinovi Hercegovine i mnogi drugi. Posebno izdvojimo i Drim Tim Babe iz Ljubuškog i, naravno, domaćine HKUD Blaćani.

Nastupili smo sa koreografijom linđe od 6 parova, i to sa promijenjenom koreografijom. Na početku koreografije izveli smo pjesmu "U selu, u selu kolo igralo" (odatle naslov, tj. igra riječima u naslovu op. a.), a izmijenjen je i kraj, gdje su se izredala tri para sa različitim okretima. Naravno, tu je bio neizostavan kolovođa Pero kao i liričar Ivan Lasić - Ćanić iz HKUD Svi Sveti Jare, kojem se zahvaljujemo na instrumentalnoj podršci (šta je ovo, stalno smo s Jaranima u zadnje vrijeme... :) )

Tu igra, tu igra dragi sa dragon...
Ajmo linđo!
Vrti je jače, rekla je dat će!
Širi krilo bijela vilo!
U zrak ruka, noga će sama! (Bravo ljepotice!) - Lila i Tina
Triput skoči po istoj ploči! - Bole i Teja
O' tri puta traži maloj bijela skuta! - Kiki i Iva
Odmori, oduši, košulju osuši!

Nakon nastupa slijedila je fešta koja je trajala do kasnih noćnih sati, uz mali prekid zbog izvlačenja tombole. Nismo htjeli dugo ostavat, pa je zadnja tura naših članova otišla kući oko 3 :)

Sve u svemu, još jedno druženje i nastup u Biogracima (prvi otkad se vodi blog), odlično izveden linđo i još bolje provedena večer! Hvala domaćinima što su nas pozvali, nadamo se pozivu i nastupu i dogodine!

A sada spremanje već za novi nastup, još jedan u neposrednoj blizini - Večer gange i folklora u Jarama u organizaciji HKUD Svi Sveti Jare!

-------------------------------------------------------------

Foto: HKUD Blaćani Biograci, Isabela Lasić

Nema komentara:

Objavi komentar