15.9.14

Hercegovačka krv u Srcu Središnje Bosne!


Kao što je rečeno pred kraj Velike ljetne kronike, naše društvo se u subotu 13.9 otisnulo na put za Središnju Bosnu, u Busovaču, na 2. međunarodnu smotru folklora "Srce središnje Bosne" u organizaciji HKD Napredak, podružnica Busovača. O našem veselom putovanju i nastupu pročitajte u nastavku posta!

Od naših nastupa, najčešće, sasvim logično, idemo po Hercegovini. Tu i tamo, kada se prilika dobra ukaže, skoknemo do Dalmacije i Slavonije. No, nekako najmanje hodamo po Bosni, što je možda i porazno: od našeg osnivanja imali smo jedan nastup u Nadiocima kod Viteza. No, nadamo se da će se taj trend od ove godine promijeniti, a da je taj novi trend počeo upravo ovdje!

Upravo na nastupu u Nadiocima imali smo priliku vidjeti uživo KUDove bosanskih Hrvata, a jedni od njih bili su HKD Napredak, podružnica Busovača. Oni su već bili gosti u Hercegovini, i to na Briješkim zvonima. Uzimajući to kao povod za razgovor upoznao sam s nekim članovima te voditeljem folklorne sekcije Ivanom Križanovićem. Uslijedila je razmjena kontakta, a uskoro poslije pozvao sam ih da dođu na našu proslavu sv. Ante, međutim morali su odbiti jer i oni kod sebe u Busovači imaju svoju proslavu sv. Ante. No, obećali su da će oni nas pozvati kada kod njih se nešto bude organiziralo. I tako me prije koji mjesec dočeka poruka na Facebooku od gosp. Križanovića da dođemo i sudjelujemo na drugom izdanju njihove smotre folklora. Demokratski, odlučili smo provesti anketu među našim članovima tko je za putovanje, ali nije bili pogovora - sve ruke u zraku!


I tako je došao 13. rujna. Oko 10.40 sa veselim šoferom Vesom, krenuli smo pomalo za Busovaču preko Šujice, Kupresa, Bugojna, Viteza stigošmo bez problema do Busovače. Kratka piš-puš-pauza u Šujici, malo dulja pauza u FISu u Vitezu... Pa dobro, kad se već prolazi kraj FISa, zašto ne stati i malo razgledati, kupiti nešto... Da ne bude da smo bezveze svraćali, dio momaka je za sebe kupio špil karata kako bi se bacila koja partija belota i popila koja piva dok cure šopingiraju.

Ajmo svi noge gore!
Lijepe nasmiješene malice
100 zvanja!

Oko 15.20 stigli smo do busovačke srednje škole gdje nas je dočekao gosp. Križanović. Smjestili su nas u jednu od učionica gdje je slijedilo spremanje, a odrađene su i tehnikalije u vidu mikrofona, glazbe i toga svega. Pošto smo dosta brzo obavili spremanje, muški dio se odvojio i otišao u obližnju kafanu, caffe Planet, kako bi popili po pivu dok nisu nadošle obaveze. I onda je umjetnik Pero uslikao moćnovitu sliku :D

Najlipše je ono sidit dok se drugi pate oblačeć :)
Šminkerice :)
Flajfon :D

Tako smo mi momcovi sjedili do 17h, kada su nas zvali da se vratimo jer se treba ići na misu. Tako smo se pridružili koloni folkloraša koji su mimohodili do obližnje crkve kako bi proslavili zajedničku misu. Uz svo šarenilo nošnji, marama, dukata, tu su bili i tamburaši iz HKD Napredak koji su pjevali i svirali crkvene pjesme tijekom mise, time podigavši sveukupni dojam mise na još jedan dodatan nivo.

Curke
Anđela i Teja (a Kaća vreba iz pozadine)
I drugi folkloraši čekaju
Ekipa se vraća iz kafane
Zajednička slika plesača
Bolje budalaštine odradit prije mise
Hodanje kroz grad
Crkva sv. Ante
Unutrašnjost crkve
Tamburaši

Nakon kraće mise, folkloraši su se skupili vani, neki su radili zadnje fotosešne, a onda je uslijedilo redanje u kolonu i mimohod kroz grad. Dosta znatiželjnih Busovljaka izašlo je da nas isprati pogledima, a pljeskom su pratili i one koji su svirali i pjevali. Da i mi ne bi ostali dužni, pobrinule su se cure uz par stihova bećarca Koze

Šetnja
Tu se negdje mimohod okreće
Mene mama poslalaaaaa na livadu kozamaaaaa

Nakon otprilike 30ak min mimohoda, vratili smo se u prostorije Srednje škole u čijoj se dvorani već natiskalo otprilike tisuća ljudi, tako da je već bila puna. Tu su uslijedile zadnje pripreme društava, tonske probe i sve ostalo, a u 19 sati je krenuo program. Najprije su se nazočnima obratili Predsjednik HKD Napredak Josip Križanović, te predsjedateljica Općinskog vijeća Busovače i drugi uglednici, nakon čega je krenuo program. Najprije je vokalni sastav Gloria izvelo dvije pjesme, od kojih je druga, njihova obrada Oliverove "Podsjeti me što to bješe ljubav" pokupila veliki aplauz. Publika je još imala priliku uživati u nastupima domaćina, HKD Napredak, u dva navrata u njihovim muškim i ženskim pjevačkim skupinama, te u dva navrata u njihovim plesnim skupinama, jednom s koreografijom Hrvata iz Kreševa, a drugi put s plesovima busovačkog kraja. Taj ples su izveli članovi kojima je to bio prvi nastup pa su ispraćeni posebno velikim pljeskom. Od drugih društava bili su tu IFG Sloga iz Guče Gore, HKD Napredak iz Knina, KUD Kamešnica iz Otoka, HŠKK Busovača-Beč sačinjena od Busovljaka gastarbajtera iz Austrije, a tu negdje smo se predstavili i mi s našim linđom. Linđo je išao po želji organizatora, budući da Busovljaci još nisu imali priliku gledati linđu, te smo im se predstavili sa linđom od 6 parova. Najtoplije se nadamo da su zadovoljni onim što su vidjeli. Posebno od svega treba izdvojiti drugu točku HKD Napredak iz Knina, točku njihove dramske sekcije u kojima su glumili brak između Mande, Bosanke iz Busovačkog kraja koja se udala u Dalmaciju za Roka. Skeč je opisao razliku u mentalitetima, fizičkoj građi te gastronomskoj ponudi obaju krajeva.
„A di je đava ga odnio?“
„Ma pusti ga, igra na balote.“
„Balote?? Zašto nije ko prava muškarčina pa da igra kamena s ramena, nego on neke klikerčine baca, j*bale ga balote!“
(citiranje nije doslovno jer se autor bloga većinom previjao od smijeha, kao i cijela dvorana J )

Puna dvorana
Lijepe voditeljice
Vokalni sastav Gloria
Ženska pjevačka skupina HKD Napredak
Domaćini s igrama kreševskih Hrvata
HKD Napredak, podružnica Knin
HŠKK Beč-Busovača
IFG Sloga, Guča Gora
Muška pjevačka skupina HKD Napredak
Voditeljica nas predstavlja...













Nakon nastupa i dodjele zahvalnica i suvenira (nikad težu kesu nismo dobili!), publika se mogla na podiju pridružiti u igranju velikog zajedničkog kola, dok su se folkloraši zaputili na domjenak. Domjenak je bio nešto dalje, u caffe Theatre, na katu iznad busovačke kino dvorane. Tu nas je čekala večera, pečena svinjetina i sirnica, a zna se kako dobro Bosanci peku pitu J Nakon što smo se svi dobro okrijepili, a konobar pazio da nam ne fali točene pive, bili smo spremni za feštu. Za to su se pobrinuli tamburaši koje smo slušali u crkvi nešto ranije, počevši s par laganih pjesama. A pošto se zna kako smo mi osjetljivi na tamburice, odmah smo punim gasom počeli pjevati, a naravno, uz par remiksa (A u zoru punica me buuudi, ustaj zete satrat ćeš mi dijeteeeee)... Jadan konobar, taman što nam nanese jednu tacnu punu pive, već ga šaljemo po drugu, valjda nas neće mrziti do kraja života J

Sviraj tamburo!
Brijaaa
Vesela ekipa!

U međuvremenu naručili smo par pjesama, "Dušu bećarsku", "Da sam im'o šaku dukata" i dr., a kako je našoj članici Ivani taj dan bio rođendan, bilo je prigodno da naručimo rođendansku pjesmu i za nju. Taman što su je zasvirali, naš genije Kela je 'ispekao' tortu za Ivanu J

Torte Kela

Svirka se nastavila, pive nestalo, ali pjesma nije stajala, a posebno smo glasni bili kad je zasvirala "Moja Hercegovina", da ne bi ljudi zaboravili kako Hercegovci srcem vole pjevati J A ni drugi folkloraši nisu odustajali, posebno aktivni su bili iz Kninskog Napretka, među kojima su bili Manda i Roko, naši idoli za tu večer. Brzinski smo se uhvatili i za fotku s njima!

Manda i Roko fan club

Tamburaši su oko ponoći završili ali nama đava nije da mira pa nismo još htjeli ići. Srećom, bilo je još onih koji su tako razmišljali pa smo ostali pjevati, zaigrali smo i jednog linđu 'na suvo', a onda je Roko se dočepao harmonike i zasvirao par pjesama i jedno bosansko kolo. Kolo se igralo takvom silom da nas sve strah da se nije kat srušio...

Tako je večer odmicala pomalo, bilo je vrijeme za odlazak. Fino smo se pozdravili s domaćinima, zahvalili na gostoprimstvu i već bacali neke ideje o daljnjoj suradnji.

Oko 00.50 smo se uljuljkali u autobus, a Veso nas poveo kući. Uz par piš-puš-pauza na putu, ali većinom kroz duboki san (osim Anđele J) na Uzariće smo stigli oko 4.20-4.30, time privevši kraju ovo zaista odlično putovanje.

Po svemu sudeći, to je to za ovu godinu što se tiče naših putovanja (iliiiii?!?!). No tu svakako ne staju folklorne aktivnosti, već za idući vikend imamo spreman dolazak naših prijatelja iz KUD Kolo Nard na zajednički koncert i druženje... Ali o tome za koji dan!

Na kraju, hvala našim domaćinima HKD Napredak na srdačnoj dobrodošlici, hvala šoferu Vesi što nas je sigurno doveo i odveo i pri tome bio potpuno salalan za sve naše zahtjeve i zamolbe, a na kraju najveća hvala Ivanu Križanoviću koji nas je pozvao te se nadamo skorom druženju opet!

Izvještaj sa TV KISS

--------------------------------------------

Foto: Isabela Lasić

Nema komentara:

Objavi komentar