23.9.14

Vikend truse i tamburice



Ljeto je završilo, s njim manje-više i 'sezona' folklora u našim krajevima. Ali odlučili smo da kraj naše sezone neće bit prosto utapanje u sivilo, nego smo odlučili napraviti to u stilu. Za vikend 19.-21.9 napravili smo zajedničko druženje sa našim prijateljima iz KUD Kolo iz Narda, te skupa s njima zajednički koncert u kinu Borak. Pročitajte više u nastavku!



Kad se prijateljstvo sklopi, ne pušta se lako. Tako ni mi ne damo našem prijateljstvu sa Narđanima da opadne. Nakon što smo kod njih bili početkom srpnja i skupa nastupali na Đakovačkim vezovima, došla je prilika za novo druženje, slično onome koji smo imali prošle godine na našem nastupu na Ljetu valpovačkom.

19.9., petak, nešto malo prije 13 sati, počinju brujiti mobiteli međusobno među našim članovima kako su Slavonci kreću iz Međugorja prema Uzarićima. Prije toga ispred njih je izišla ekspedicija, a upravo ta ekspedicija dovela je i sprovela ih je do parkirališta kod naše crkve. Tu slijedi izlazak iz busa, ljubljenje, grljenje i pozdravljanje onih koji se od prije znaju, upoznavanje novih članova i malo oduška u našim prostorijama. Dok se cure i žene okrepljuju sokom, muški su većinom žeđ gasili pivom, dok se nije našao najoptimalniji raspored za naše goste. U međuvremenu, tamburaši su uzeli instrumente i malo razbili šušur i razgovor s par pjesama za doček. Kad je raspored riješen, gosti su smješteni po kućama kako bi se okrijepili ručkom te proveli ostatak dana u slobodnom ritmu. Neki na misu, neki u šetnju, neki u kafanu i tako. Oko 21h smo se skupili u mrtvari kako bismo koju zapjevali i družili se. Poslije toga, mlađa ekipa se premjestila kod Pere gdje se nastavilo sa alkoholnim aktivnostima J

Uštimavanje i razmještavanje
Stigne se i kolce bacit

Subota, 20., ustajanje, kava, doručak i u 10h okupljanje kako bi Narđani bacili krug do Mostara. Međutim, kiša je imala nešto protiv tih planova, pa je propala planirana ideja obilaska Starog mosta i šetnja. Umjesto toga, odlučilo se otići do Mepas malla, pa ako ništa, kakav šoping obaviti. Uz 'GPS uređaj' Peru i Kikija, ekipa je stigla, autobus je parkiran i krenuo je obilazak. Neki su se zadali u butike, neki u McDonald's, a neki su čekali bowling i bilijar. Svak' se o svom poslu zabavio do cirka 13 sati, kada je trebalo poći nazad kući. Međutim, opet se kiša javila. Doduše, nije to bila kiša, bio je to skoro pa uragan! Bura je mlatila, nosila zavjese kiše u sve smjerove, kišobrani nisu uopće bili bitni jer nije moguće bilo ostati suhi. Čak je i u Mepasu nestalo struje, što samo dočarava koje su to vijarine i stravine bile! Kad je 'malo' posustalo, otrčali smo do autobusa i krenuli nazad na Uzariće. U međuvremenu su Pero i Kiki naučili igrat belota s 'mađaricama' (karte, a ne cure :P ) i majstorski pobijedili (s puno sreće i zvanja/znanja). Kad smo se nazad vratili, vrijeme se smirilo, ali nered koji je kiša napravila bio je nevjerojatan. Grane na sve strane, lišće pokrilo ulice, lokve nevjerojatno velike... No, kuće su hvala Bogu suhe i tople, te se svatko smetnuo na svoju stranu do otprilike 17.30, kada se trebalo okupiti i poći u Široki kako bi se spremili za naš cjelovečernji koncert.

Pije se fuka
SHOOOPPPPIINNGGGG
Bowling

Svi skupa, i Nard i Uzarići, zbili smo se u njihov autobus i nakon istovaranja kod Hercegtiska, krenulo se do kina. Tu su odmah uslijedile probe, plesne, pjevačke, instrumentalne, uslijedilo je i oblačenje te drugi dogovori dok su gosti pomalo pristizali. Nakon što se kino dosta napunilo, malo iza 20h, voditeljica Maja izašla je na binu te otpočela program. Najprije je pročitala biografije oba dva društva a zatim je redom najavljivala nadolazeće koreografije.

Koncert se sastojao od sljedećih točaka: naše društvo se predstavilo sa koreografijama Međimurja, turskih plesova iz Anatolije, Hercegovine (sa pastirskim) te na kraju linđom. Narđani su se predstavili sa dvije slavonske koreografije te na kraju ženskim kolom ražancem. Koncert su obogatili i drugi gosti, HKUD Kočerin sa koreografijom uz pjesmu Slavonac se Hercegovkom ženi te HKUD Svi Sveti iz Jara sa nekoliko pjesama i bećaraca. 

U nastavku pogledajte nekoliko slika:

Sastalo se pred kinom
Posljednje pripreme
I za cure isto
Ali stigne se i ovako slikat
Šminka, marame...
Jeste li obučeneee
Fra Tomo sa curkama
Ajde iz d-dur
Kočerinjanke
Mješovita ekipa
Voditeljica Maja
Međimurje





Ajde diko, ajde lane mojeee





Anatolija



Drugo slavonsko



HKUD Kočerin


Pastirsko + Hercegovina



HKUD Svi Sveti, bećarac
Ražanac


Igraj linđo!






Zahvala i razmjena poklona

Nakon završetka koncetra, predsjednik KUD Kolo Nard, Mario Šaronić, uzeo je mikrofon i uputio riječi zahvale, Pero i Teja su s njime razmijenili poklone, a onda je uslijedilo presvlačenje i polazak nazad na Uzariće. Tu smo radili afterparty, pridružili su nam se i jarski bećari, te se najprije uz malo truse, šokačkog i drugih kola, što sa laptopa, što uživo od tamburaša, krenulo s feštom, a onda se uz zabavnu glazbu nastavilo do kasno u noć.

I opet kolce


Nedjelja, 21.9., ustajanje, kava, doručak, misa i spremanje kofera za polazak nazad. Oko autobusa smo se skupili do 13.30, ali nije moglo tek tako završiti nego se i dalje pjevalo, sviralo, nazdravljalo, slikalo i tek nakon toga, oko 14 sati, od voditelja Damira Peraka stigla je zapovijed da se ulazi u autobus i kreće pomalo. Tada ide grljenje, ljubljenje, pozdravljanje i bjesomučno mahanje dok se Robertline autobus pomalo odvajao s parkirališta crkve i krenuo na dugi put kući u Nard...

Slika s mise jedanaeske

Veeelika zajednička s autobusom
Veeelika zajednička bez autobusa 

Na kraju idu i zahvale. Hvala svim gostima koji su došli gledati koncert, hvala svim našim članovima koji su dali sve od sebe kako bi sve proteklo u najboljem redu, hvala i našim suseljanima koji nisu u folkloru a primili su naše goste, hvala Kočerinjanima i Jaranima na njihovim nastupima, posebno predsjedniku Svi Svetih Ivanu Lasiću - Ćaniću na instrumentalnoj podršci te svakako najveća hvala našim dragim Narđanima koji su nam opet došli i uljepšali ovaj tmurni i kišni vikend, unatoč opasnosti od poplave koja prijeti njihovom selu.

Sad je red na nas da se malo prošetamo do gore, a kad će to biti, ne znamo, ali ne sumnjamo da ćemo nešto dogovoriti! J

Izvještaj na jabuka.tv

--------------------------

Foto: KUD Kolo Nard, Isabela Lasić

Nema komentara:

Objavi komentar